Pohdintoja teknologian hyödyntämisestä rekrytoinnissa

0 Posted by - 13 toukokuun, 2019 - Yrityksille, Työnhakijoille

Aikaisemmin käydyissä blogikirjoituksissa olemme kertoneet teknologioista, joita tulemme esittelemään Taitaja2019-messuilla. Tällä kertaa haluaisin tuoda omia ajatuksiani kyseisten teknologioiden hyödyntämisestä rekrytoinnissa.

Hologrammivideot työnhaussa

Omasta mielestä näen kyseiset teknologiat erittäin tärkeänä osana tulevaisuuden rekrytoinnissa, sekä yrityksen, että työnhakijoiden puolesta. Monissa yrityksissä tarvitaan eri alojen osaajia, joita ei aina läheltä löydy ja i hmisiä pitää näin ollen houkutella paikan päälle. Tämä voi olla kuitenkin kauemmalta hakeville ongelmana, varsinkin jos heillä on edellinen työpaikka tai opiskelut kesken tai eivät muista syistä pysty matkustamaan nopeasti paikan päälle. Toki video-CV:t ja videopuhelut ovat jo olemassa olevia ratkaisuja, mutta ne eivät välttämättä antaa tarkkaa kuvaa työnantajalle. Hologrammivideot auttavat tähän tuomalla immersiota henkilön olevan oikeasti paikalla. Kuvattavan eleet ovat selkeämpiä ja henkilön esiintymistä voidaan tulkita paremmin. Lisäksi hologrammi esiintyminen mahdollistaa erilaisten interaktioiden tarkempaa seuraamista, esimerkiksi työskentelystä käsitöiden tai muun fyysisen työn kanssa. Näillä yksityiskohdilla voi olla erittäin tärkeä merkitys, kun halutaan valita oikeanlainen henkilö yritykseen.

Työpaikkaan tutustuminen etänä

Mitä hyötyä näistä teknologioista on sitten itse työnhakijalle? Isoimpana kiinnostuksen kohteena on heillä mahdollisuus tutustua yrityksen ympäristöön. Etäkäyttörobotin avulla, henkilöt voivat liikkua ja tutkia työpaikkaa liikkuvan robotin ja sen kameran avulla. 360-kameralla kuvattu video voi näyttää, miltä työympäristö näyttää kokonaisuudessaan ja antaa selkeämmän kuvan siitä, millainen yritys oikeastaan on. Lisäksi teknologian painotuksen takia, tulee työhakijan keskittää oman osaamisen esille tuomiseen. On tärkeää näyttää oma persoonallisuus, työtaito ja asenne työtä kohtaan, jotta työnantaja osaa tehdä oikeanlaisen valinnan. Tämä voi tuntua joidenkin mielestä stressaavalta, mutta uskon tämän tuovan uusia mahdollisuuksia työn saamiseksi.

Kehittyvää teknologiaa

Esitellyt teknologiat eivät ole vielä suuressa käytössä yrityksissä tai yksityisillä henkilöillä. Laitteet ovat vielä kehitysvaiheissa ja joidenkin laitteiden hinta on satoja, ellei jopa tuhansia euroja. On kuitenkin tärkeää ottaa huomioon, miten näiden laitteiden kehitys on lähtenyt nousuun viimeisen seitsemän vuoden ajan. Resoluution parantumisen ja komponenttien hintojen laskeminen on tapahtumassa hitaasti, mutta varmasti. Näin ollen tulee alkaa pohtimaan kyseisen teknologioiden hyötykäyttöä ja kohteita työympäristöissä, sillä aikaiset sijoitukset voivat maksaa itsensä takaisin, kun yritys löytää itselleen sopivan työntekijän suuresta työmarkkinasta.

Puhumme aiheesta lisää Tulevaisuuden teknologia työnhaussa -paneelissamme Taitaja2019-messuilla Joensuun jäähallilla tiistaina 21.5.2019 klo 12-13 välisenä aikana. Demoamme myös paikan päällä hologrammivideoita ja etäkäyttörobottia, joten älä jätä väliin tätä ainutlaatuista kokemusta.

Kirjoittanut: Joel Jääskeläinen

Muu ryhmä: Antti Heiskanen, Atte Nokkanen, Jura Saarinen ja Leena Palsio.

Katso kaikki Karelia-ammattikorkeakoulun blogit.