SMErec-tiimi ja pohjoiskarjalaiset yritykset rekrytointiteeman äärellä Belgiassa

0 Posted by - marraskuu 28, 2018 - Yrityksille, SMErec-hanke

-Matching, recruitment, selection and employer branding

Toinen SMErec-vuosi lähestyy loppuaan ja paljon on puuhattu myös kansainvälisellä tasolla. Kevään aikana aloitimme yhdessä kansainvälisten partnereidemme kanssa suunnittelemaan syksylle yhteistä tapaamista ja rekrytointiteemaan keskittyvää World Café -tapahtumaa. Suunnitelmat etenivät ja huipentuivat marraskuussa yhteiseen tapaamiseen Gentissä, Belgiassa. Mukaan matkaamme lähti kaksi SMErec-hankkeen toimintaan osallistunutta pohjoiskarjalaista yritysedustajaa Anu Savolainen, Cobham Mast Systemsistä ja Suvi Toivola Puhdas Ilo Oy:stä sekä Heli Hirvonen Osaava Joensuun Seutu –hankkeesta. Matkan teemana oli kansainvälinen yhteistyö, osaamisen vahvistaminen ja hyvien käytäntöjen jakaminen. Repussa tuliaisena saimme runsaasti oppia mm. työnantajabrändäyksestä sekä kompetenssien tunnistamista rekrytoinnin yhteydessä.

Kuva 1. Lentokentällä suuntana Bryssel

Kuva 1. Lentokentällä suuntana Bryssel

Matkalle lähdettiin jo kukonlaulun aikaan, sillä ensimmäisen matkapäivän ohjelmassa oli pysähdys Brysselissä tapaamassa komission virkamiehiä Juuso Stenforsia, Lucyna Kaminskaa ja Artur Romanekia (DG GROW & EMPL). Virkamiehet olivat hanketulosten lisäksi kiinnostuneita kuulemaan erityisesti yritysedustajiemme ajatuksia osaavan työvoiman tavoittamisesta ja yritysten eri organisaatioilta saamasta avusta.

Kuva 2. Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimistolla

Tapaamisemme jälkeen matkamme jatkui Brysselistä junalla Gentiin, jossa meillä oli yhteistä ohjelmaa kansainvälisten partnereidemme kanssa seuraavan kahden päivän ajan.

Jobmarket is on fire

– IT-sovelluksilla apua parempaan työvoiman kohtaantoon ja osaamisen tunnistamiseen

Ensimmäiselle työkokouspäivälle meille oli järjestetty kaksi yritysvierailua. Belgiassa toimiva julkinen työvoimatoimisto VDAB on jo muutaman vuoden ajan kehittänyt muun palvelutoimintansa ohella kehittämishankkein erilaisia IT-ratkaisuja, joilla tukea osaamisen tunnistamista ja työvoiman kohtaantoa. VDAB:n innovaatiojohtaja Guido van Humbeeck esitteli meille suurella innolla heidän kehittämiään ratkaisuja (näissä hyödynnetty mm. tekstinlouhintaa ja AI:tä). Sovelluskehitys on tapahtunut nopeasti ja alle vuoden sisällä he ovat saaneet useita demoversioita. Yhdessä näistä tekstinlouhinnan (text mining) sovelluskohteista, ohjelma pystyy tunnistamaan hakijan lataamasta CV:stä hakijan kompetensseja. Mikäli tämä saataisiin jatkossa integroitua esim. työnilmoitussovellukseen, kokonaisuus voisi tarjota hakijalle ehdotuksia hänen kompetensseilleen sopivista työpaikoista. Kehitys tällä alalla on nopeaa ja herätti paljon ajatuksia kuulijoissamme.

Kuva 3. VDAB:n Guido Van Humbeeck esittelee suurella innolla heidän kehittämiään ratkaisuja

Kuulumisia yrityskentältä

Iltapäivälle meille oli järjestetty tapaaminen paikallisen kehittämisyhtiön POM East Flanders toimitusjohtajan kanssa. Belgia tiheään asuttuna maana eroaa useassa suhteessa Suomesta ja mm. pula toimitiloista on eräs selkeä este liike-elämän kehityksessä. Kehittämisyhtiön toimitusjohtaja Dieter Geenensin mukaan East Flandersin alueella on vahvaa osaamista mm. bioteknologia-, bioenergia-, IT-, maatalous-, terästeollisuus- ja cleantech -aloilla. Myös Belgiassa markkinat on siirtymässä yhä enemmän palveluiden suuntaan, työvoimalta vaaditaan osaamista ja muun Euroopan tapaan myös heillä on pulaa tiettyjen alueiden työntekijöistä.

Kuva 4. POM East Flanders toimitusjohtaja Dieter Geenens

SMErec-tiimi työkokouksessa

-Saksassa kehitetään työnantajamielikuvaa, Belgiassa Selection Buddy -työkalu luo uusia mahdollisuuksia soveltuvuus- ja tilannearvointeihin

Iltapäivällä yritysvieraamme pääsivät opastetulle kaupunkikierrokselle ja SMErec-tiimi kokoontui partneritapaamiselle yhdessä Belgian ja Saksan partnereiden kanssa. Kuulimme, että Saksan partneri oli viime tapaamisemme jälkeen lähtenyt tutkimaan erityisesti valintaprosessia ja työnantajamielikuvaa. Myös Belgian partneri oli edennyt selkeästi digitaalisen Selection Buddy -työkalunsa kehittämisessä ja pääsimmekin tapaamisen yhteydessä tutustumaan useisiin heidän työkalunsa toiminnallisuuksiin.

Belgiassa kehitettävä Selection Buddy-työkalu tarjoaa hakijalle alustan, josta hakija voi etsiä avoimia työpaikkoja. Myös työnantajaa työkalu ohjaa koko valintaprosessin läpi, sekä tarjoaa ohjeita ja toiminnallisuuksia prosessin eri vaiheisiin. Työkaluun on kehitetty perinteisen työnhakuilmoituksen ja CV-pankin lisäksi erilaisia arviointityökaluja hakijan soveltuvuuden arviointiin. Työkaluilla voidaan arvioida mm. hakijan ja yrityksen arvojen soveltuvuutta (valuefit) tai hakijan persoonallisuutta. Työkalun sisälle oli kehitetty myös erittäin kiinnostava uusi Situational Judgement Test -arviointitesti, johon on luotu 24 erilaista kuvitteellista tilannemallia, joiden avulla voidaan arvioida hakijan kompetensseja. Toivottavasti pääsemme kertomaan teille lisää tästä jatkossa.

Situational Judgement Test: Yritys valitsee tehtävän edellyttämät kompetenssit ja ohjelma esittää hakijalle tilanteita, ja näihin liittyviä toimintavaihtoehtoja. Hakija valitsee itselleen parhaiten sopivan toimintavaihtoehdon.

Yritykset kohtaavat World Caféssa

Työkokouksen toisen päivän ohjelmassa meillä oli World Café -työpaja, johon oli kutsuttu myös belgialaisia yrityksiä. Pöydissä keskusteltiin varsin aktiivisesti rekrytointien hyvistä käytännöistä, haasteista, työnantajamielikuvasta ja yritysten apuna olevista organisaatioista. Työryhmissä todettiin, että rekrytointipäätöksissä tukeudutaan yhä vahvasti intuitioon ja ns. ”good feeling”-tunteeseen. Rekrytointiin liittyviä haasteita olivat aika, raha, pula osaajista ja valitettavasti myös motivaation puute osalla työttömistä hakijoista. Hyvistä työntekijöistä kilpailtaessa työnantajamielikuvalla todettiin olevan suuri merkitys. Mukana olevat suomalaiset yritysedustajat tarjosivat belgialaisille kumppaneilleen monia hyviä käytäntöjä ja toimintamalleja (esim. tiimihaastattelut).

Kuvat 5,6,7,8 World Cafén pyörteissä

Mitä tämän partneritapaaminen antoi? – Parastettavaa tuliaisena

Tällä kertaa meillä oli kansainvälisen partneritapaamisen lisäksi mahdollisuus saattaa meidän suomalaiset yrityksemme tapaamaan World Cafén yhteydessä belgialaisia kollegoita sekä vaihtamaan hyviä käytäntöjä. Lisäksi belgialaisen partnerimme johdolla pääsimme yhdessä haistelemaan uusia tuulia employer branding -teemasta.

Belgian partnerikorkeakoulumme on jo vuosia tutkinut työnantajamielikuvan kehittämistä sekä suunnitellut tähän kehittämismallin ja digitaalisen työkalun. Korkeakoulu järjestää yrityksille myös valmennuksia tästä teemasta. Paljon uutta kehittämistä on ilmassa. Belgialaisten Selection Buddy -sovellus ja Employer Branding-sovellus ja valmennukset olivat erittäin mielenkiintoisia ja tarjoavat meille paljon uutta opittavaa. Odotamme jo innolla seuraavaa tapaamista. Kiitokset matkaan osallistuneille yrityksillemme vielä kerran! Saimme teiltä paljon hienoja ajatuksia jatkokehittämiseen.

Matkaterveisin, SMErec-tiimi

Kirjoittaja: Tanja Rimpilä